Lågt Omega 3 kopplat till för tidig födsel och förlossningsdepression

Lågt Omega 3 är kopplat till för tidig födsel och förlossningsdepression. Gravida kvinnor med lågt Omega 3 under de första månaderna under graviditeten hade tio gånger högre risk att föda för tidigt jämfört med kvinnor med högre nivåer i blodet enligt en studie som genomförts i Danmark och Boston. Den danska studien analyserade blod från 376 kvinnor som fött mycket för tidigt, och visade att de hade en låg nivå av Omega 3 i blodet.

För tidig födsel är en ledande orsak till spädbarnsdöd och är också förknippad med olika kognitiva funktionsnedsättningar som t.ex. inlärningssvårigheter, och problem med högt blodtryck senare i livet.

Forskare har länge haft en teori om att högt intag av EPA och DHA fettsyror från kallvattenfisk som makrill, sardiner, ansjovis och lax, men även magrare arter som torsk och kolja, kan minska risken för tidig födsel.

Låga nivåer av Omega 3 under den sista trimestern i graviditeten kan också bidra till att mamman får en förlossningsdepression. Hjärnan utvecklas mycket snabbt under de sista tre månaderna av graviditeten, och Omega 3 är mycket viktigt för dess utveckling. Om fostret inte får tillräckligt tar det av mammans förråd.  Eftersom hjärnan till stor del består av fett, är Omega 3 mycket viktigt för hjärnan. Mammans hjärna ”krymper” då, och det kan ta lång tid innan den återställs helt. Detta kan leda till förlossningsdepression.

Det ska också tilläggas att det är en myt att odlad lax innehåller mycket Omega 3. Dessvärre är det inte så. Dess utfodring leder till en större sammansättning av fettsyror som har motsatt effekt och gynnar inflammation. Om du inte äter fet fisk, kan du istället inta tillskott av Omega 3.

Dela gärna inlägget till någon som du tror kan ha nytta av det.