Bättre sömn med naturläkemedel och örter
Bättre sömn med hjälp av naturläkemedel och örter. Cirka en av fyra svenskar har sömnproblem. Antingen svårt att somna eller så vaknar man och kan inte somna om. Sömnpiller är en kortsiktig lösning, men på sikt så kan de bädda för negativa effekter. Enligt en studie ökar dödligheten med 20 procent och cancerrisken med 35 procent vid användning av lugnande bensodiazapiner under längre tid. Djupsömnen försämras av läkemedlen medan dröm sömnen blockeras av andra typer av sömnmedel. Läkaren Daniel Kripke, som ledde studien har forskat kring sömnmedel i över 35 års tid och menar att läkemedlen är lika farliga som rökning.
Bensodazapinerna ökar det lugnande ämnet GABA i hjärnan, och aktiverar långsammare hjärnvågor så man somnar lättare. Men de måste också brytas ner av kroppen och kan därför orsaka en baksmälla i form av dåsighet dagen efter. De är även beroendeframkallande, och dosen måste ökas vid lång tids användning för att få effekt.
Djupsömnen är den viktigaste delen av sömnen, eftersom det är då våra celler förnyas och nervsystemet kopplar av. Under dröm sömnen tror man att de minnen vi samlat på oss under dagen sorteras och förstärks. Under tiden vi sover avgiftar och reparerar kroppen oss. För det krävs energi. Sömnen laddar alltså batterierna.
Melatonin är kroppens eget hormon som reglerar sömn och vakenhet. På kvällen när dagsljuset sjunker och det är dags att sova, ökar melatoninet och vi blir sömniga. På morgonen minskar det och ersätts istället av serotoninet för att vi ska blir pigga och stiga upp. För att melatoninet ska kunna bildas, krävs att dagsljus når ögonen, minst 20 minuter dagligen på förmiddagen innan klockan är runt 14.00. Solglasögon förhindrar bildningen, samt blått ljus från dataskärmar, tv apparater och dylikt kvällstid. Ett tips, ställ in telefonen på night shift några timmar innan du brukar gå till sängs. Då ändras färgarna automatiskt mot det varmare färgspektret, precis som när mörkret faller. Skapa en rutin där du lägger dig runt 22.00 och 22.30 varje dag. Undvik att träna på fyra timmar innan du lägger dig. Undvik att äta senare än 19.00, om du känner dig lite hungrig kan du ta lite kokos- eller mandelmjölk och 5-10 nötter (inte jordnötter).
För kvinnor kan brist på progesteron spela stor roll. Lågt progesteron kan göra att man har svårt att varva ner och bilda GABA. Magnesium och vitamin B6 stimulerar bildningen av GABA, men man kan även inta GABA som preparat (aminosyra). Melatonin tillsammans med zink kan förbättra sömn kvalitén. Melatonin finns numera receptfritt. Inositol används även i behandling av ångest och panikattacker. Du kan även använda örter såsom Valeriana, Passionsblomma, Kamomill och Lakritsrot mot sömnlöshet. Försiktighet med Passionsblomma om du tar blodförtunnande läkemedel. Precis som med läkemedel, så vänjer sig kroppen vid örter vid en längre tids användning. Därför är det bra att varva och rotera dem. Det bästa är att lära känna de olika växterna och näringsämnena, så du får förståelse för hur de fungerar i din kropp och när du ska använda dem. Det i sig ger en trygghet som kan göra det lättare att hantera sömnproblem.
Dela gärna till någon som du tror kan ha nytta av infon.
Lämna en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.