Probiotika och Rödklöver mot benskörhet

Probiotika kan minska benskörhet hos äldre kvinnor. Forskare vid Sahlgrenska akademin har visat att probiotika kan användas för att påverka skelettet. Bland äldre kvinnor som fick probiotika halverades benförlusten jämfört med placebo. 90 äldre kvinnor, i genomsnitt 76 år gamla, lottades till att antingen ta probiotika pulver eller ett placebopulver under ett års tid. Efter ett år mättes benförlusten i kvinnornas underben med datormografi. De kvinnor som fått probiotika hade bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet jämfört med de som fått placebo, utan biverkningar. Lactobacillus Reuteri 6475 är en av bakterierna som funnits effektiv.

Rödklöver som mjölksyras har samma effekt som östrogen men utan biverkningarna. Det visar studier som gjorts vid Århus universitet i Danmark. Det har visat sig effektivt mot de vanligaste besvären som drabbar kvinnor i övergångsåldern, värmevallningar, humörsvängningar och även benskörhet. Rödklövern innehåller växt östrogener, så kallade phytoöstrogener, som bidrar till att stärka skelettet utan biverkningar.

Fördelarna med växt östrogenerna är att de inte ökar tillväxten i känsliga vävnader som livmoder och bröst. Det beror på att de binder till andra receptorer i kroppens celler än östrogen, som har en svagare effekt och inte överstimulerar cellerna som vanligt östrogen kan göra.

I den ena studien delades 60 kvinnor i övergångsåldern upp i två grupper. Hälften fick dricka 75 ml flytande fermenterat rödklöverextrakt två gånger per dag i tre månader, medan den andra hälften fick placebo. Effekten var mycket större än man hoppats på. Både gällande symtom som värmevallningar, värk i leder och muskler, energi, men även benmassan.

Eftersom man inte hade förväntat sig så bra effekt på benmassan, bestämde sig forskarna att upprepa försöket och lägga fokus på benskörhet. I den andra studien ingick 78 kvinnor med begynnande benskörhet, som alla passerat klimakteriet. De fick dricka 95 ml flytande fermenterat rödklöverextrakt eller ett placebopreparat två gånger per dag. Samtliga deltagare tog också tillskott av D-vitamin, kalcium och magnesium. Förlusten av benmassa upphörde helt hos de kvinnor som fått rödklöver i tolv månader. Placebogruppen förlorade däremot ungefär fem procent av sin benmassa under samma period. Rödklövern behöver fermenteras, jäsas med mjölksyrabakterier, för att kunna ha denna effekt. Det fungerar alltså inte att bara plocka rödklöver från trädgården.

Dela gärna till någon du tror kan ha nytta av infon.