Autism av brist på vitaminer och hormoner
Minskad risk för autism om mamman tar folsyra och multivitaminer före och under graviditeten. Enligt en internationell forskargrupp vid Hafa- universitetet i Israel, hade kvinnor som tagit folsyra och multivitaminer före och under graviditeten en markant minskad risk att få barn med autismspektrumstörning (ASD). Det är välkänt sedan tidigare att folsyra är mycket viktigt under graviditeten, och att brist kan orsaka neuralrörsdefekter och ryggmärgsbråck. Tidigare studier har även visat att B-vitaminet Inositol stärker skyddet. Studien visade att de kvinnor som tog vitaminer före och efter graviditeten hade 73 procents lägre risk att få barn med ASD, jämfört med de som inte tog tillskott.
Man ser ofta höga halter av aluminium i hjärnan vid autism. Aluminium ansamlas i fettrik vävnad, hjärnan är en sådan. Teorin är att personer med autism har sämre kapacitet att göra sig av med aluminium. Forskare har sett att aluminiumet tar sig in i hjärnan vid blod – hjärnbarriären, vilket kan ha ett samband med injektioner av vaccin med aluminium som hjälpämne. Man tror inte att aluminiumet orsakar autism, men att det spelar roll i sjukdomens uppkomst.
Personer med autism har ofta låga värden av D-vitamin, serotonin och oxytocin. Serotonin är ett ämne som inte bara påverkar vårt välmående utan även vårt beteende. Även oxytocinet främjar socialt beteende. D-vitamin behövs för att aktivera en gen som producerar ett enzym som behövs för omvandling av tryptofan till serotonin i hjärnan. Tryptofan är en aminosyra som finns i kött, fisk, ägg och vissa grönsaker. Tillräckliga mängder av D-vitamin och tryptofan behövs för att hjärnan ska producera tillräckligt med serotonin.
Det finns två typer av enzymet som omvandlar tryptofan till serotonin. Typ 2 finns i hjärnan och nervceller, och behöver D-vitamin för att aktiveras. Typ 1 finns i övriga vävnader, tarmen, immunförsvaret och moderkakan. Genen som tillverkar typ 1 hämmas av D-vitamin, när det finns överskott av hormonet. För mycket serotonin i tarmen är inte bra eftersom det kan ge upphov till inflammation just där. Men i hjärnan fungerar typ 2 enzymet omvänt, det främjar serotoninproduktionen.
Detta ger svar på flera frågetecken kring autism; dels varför barn med autism har låg serotoninnivå i hjärnan, men hög nivå i blodet, och dels varför pojkar oftare drabbas. Flickorna skyddas troligtvis att det kvinnliga könshormonet östrogen, som ökar serotoninet i hjärnan.
Dela gärna till någon som du tror kan ha nytta av infon.
Lämna en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.