Omega-3 lika effektivt som läkemedel för vissa barn

Forsknings studier visar att omega 3 förbättrar uppmärksamheten bland barn med ADHD, men bara hos de som har låga halter av omega 3 i blodet.

Forskningsstudien gjordes på 92 barn med ADHD i åldern 6-18 år. De fick ta höga doser av omega 3 fettsyran EPA (1,2 gram) eller placebo (sojaolja) i tolv veckor. Studien var dubbelblindad (varken försökspersonerna eller forskarna visste vem som tog vad).

Barnens EPA-halt mättes före och efter studien. Enligt tester och föräldrarnas utvärdering av symtomen, ökade förmågan till fokus hos barnen med lägst nivåer av omega 3.

Om barnen däremot hade höga nivåer av omega 3 i blodet innan studien startade, fick de mindre förbättring av sin impulskontroll och andra ADHD-symtom. Standardbehandlingen till barn med ADHD är ofta centralstimulerande, amfetaminliknande läkemedel som metylfenidat, till exempel Ritalin. Förbättringen i uppmärksamhet med metylfenidat beräknas till 0.22 – 0,42, medan omega 3 tillskottet i studien gav en genomsnittlig effekt på 0,89 hos barn som hade brist på omega 3.

Forskarna skriver att läkemedlen ofta ger biverkningar såsom sömnlöshet, förändringar i blodtryck, hjärtfrekvens och kroppsvikt, samt risk för missbruk. De anser att omega 3 är säkrare och att det tolereras väl. Men man måste utgå från den enskilde patientens näringsbehov. Tidigare forskning som genomförts av samma forskare har visat att barn med brist på omega 3 har svårare symtom på ADHD. Det är möjligt att ADHD förekommer oftare bland barn i länder med lägre konsumtion av fick och skaldjur.

Dela gärna till någon som du tror kan ha nytta av infon.