Ytterligare skäl till att undvika färdigmat

En brittisk forskargrupp har hittat ytterligare en orsak till varför skräp- och färdigmat kan vara skadlig för hälsan. Man har hittat något som benämns PAMPs och står för ”patogen associerade molekylära mönster” – det innebär skadliga bakteriemolekyler som finns i processad mat. Dessa ämnen förekommer däremot inte i färska livsmedel, varken kött eller grönsaker.

PAMPs finns i stora mängder i bland annat korv, köttfärs och färdiga smörgåsar, lasagne och pastasåser, men även i färdigskurna grönsaker. Man tror att molekylerna växer till under tillverkningsprocessen när livsmedlen hackas eller skärs och fryses ned. Tillväxten ökar med lagringstiden.

PAMPs kan öka risken för typ 2 diabetes och kranskärlssjukdom. Forskarna tror att molekylerna gör så att vårt immunsystem överreagerar och går till angrepp mot egen vävnad. Forskarna lät en testgrupp äta mat med lågt PAMPs i en vecka. Resultaten visade att det hade stor effekt på deras hälsa, bland annat på immunförsvaret och kolesterolet. De gick också ner ett halvt kilo i vikt och midjemåttet minskade med 1,5 cm i genomsnitt. De minskade sin risk för diabetes med 15 procent, enligt forskarna. När sedan samma grupp fick äta mat med mycket PAMPs i en vecka, gick de positiva förändringarna tillbaka.

Dela gärna till någon du tror kan ha nytta av infon.