Trött- och orkeslöshet, kan bero på låg mitokondriefunktion
Det kan finnas flera anledningar till trött/orkeslöshet. Ofta är det en kombination av flera faktorer tillsammans. Det är våra mitokondrier (energifabriker) inne i cellerna som omvandlar näringen från maten vi äter till energi. Mitokondrierna påverkar direkt kroppens ämnesomsättning och energi. När mitokondrierna är friska och fungerar optimalt så känner vi oss friska och starka. Omvänt, när de inte fungerar som de ska så kan det leda till en rad hälsoproblem och kroniska sjukdomar.
Mitokondriernas funktion avtar med åldern, men det är också vanligt att toxiner såsom tungmetaller, bekämpningsmedel och andra kemikalier försämrar/blockerar dess funktion. Även läkemedel kan påverka dess funktion. Statiner till exempel blockerar vitamin Q10 som är ett nyckelnäringsämne i energiproduktionen.
Hur kan du skydda och förbättra din mitokondriefunktion:
1. En balanserad kost med mycket antioxidanter, färgrika grönsaker, bär och kryddor, mörkgröna bladgrönsaker. Bra fetter såsom avokado och olivolja, mörk choklad, nötter och frön.
2. B-vitaminer, särskilt B1, B2, B3, B5 och B12 är viktiga för energiproduktionen. Co Q10, magnesium och selen är också viktiga. Du kommer långt med ett multivitamin/mineral tillskott med B-vitaminer i metylerade former. Andra näringsämnen som ökar energin i cellerna är, alfaliponsyra, L-carnitine och NAD+.
3. Detoxa. Toxiner sätter ner mitokondriefunktonen. Basta gärna, infrabastu är extra effektivt. Bada hett, eller träna så du svettas. Genom svettning frisätter du mycket toxiner såsom tungmetaller och annat. Undvik plast som förvaring, till exempel matlådor, undvik kemikalier i hudvårdsprodukter och rengöringsmedel. Filtrera gärna ditt vatten och undvik processad mat.
4. Intermittent fasta är också ett mycket bra sätt att stötta mitokondrierna. Fasta ökar produktionen av ämnen som stöttar dess funktion, men hjälper även till att städa bort gamla och skadade celler som sätter ner funktionen. En populär och relativt enkel form är 16:8. 16 timmars fasta och 8 timmars mat (16 timmars uppehåll mellan kvällsmål och frukost).
5. Stötta ditt tarmmikrobiom. Nyttiga bakterier producerar kortkedjade fettsyror (SCFA) som butyrat, som förbättrar mitokondriernas effektivitet. En balanserad tarmflora skyddar också mot inflammationer och oxidativ stress som kan skada dem. En bra tarmflora genererar också i ett bättre upptag av de vitaminer som behövs för energiproduktionen. Så att inkludera både probiotika och prebiotika (mat för bakterierna) gör stor nytta.
6. Regelbunden motion bidrar till att bilda nya mitokondrier. Gärna aerobisk i kombination med styrketräning.
7. Sist men inte minst, god sömn och att hitta sätt att reglera stress, påverkar också energiproduktionen.
Du kanske inte kan ta in och följa alla råden samtidigt, men att börja med någon/några av dem kan göra stor skillnad. En annan faktor som kan påverka din energi är D-vitaminbrist, som jag ser är mycket vanlig bland mina klienter. Det konstaterar man genom ett blodprov. Optimal nivå är 100 – 110 nmol/l. Alla dessa faktorer och näringsämnen påverkar också sköldkörteln, som är själva “gaspedalen” i kroppen.
Dela gärna till någon som du tror kan ha nytta av infon.
Lämna en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.