Morötter inte lika nyttiga utan rätt enzym

Cirka 50 procent av befolkningen har svårt att omvandla betakaroten i frukt och grönt till vitamin A. Följden kan bli brist på A-vitamin och högre nivåer av LDL- kolesterol i blodet. Lösningen är att få i sig färdig omvandlat A-vitamin från animaliska livsmedel. Det finns främst i inälvsmat.

Morötter är en bra källa till betakaroten. Men för att den fettlösliga antioxidanten ska omvandlas till A-vitamin (retinol) måste ett enzym aktiveras i kroppen som kallas BCO1 (betakarotenoxygenas 1). Beroende på vilken genvariant du ärvt, har du antingen en mer eller mindre aktiv variant av detta enzym. De 50 procent av befolkningen som ärvt den mindre aktiva varianten, kan behöva mer A-vitamin från animaliska källor, alternativt inta ett tillskott av retinol. Forskning visar att människor med den mer aktiva varianten av BCO1 hade lägre kolesterolnivåer i blodet, och mindre problem med arterioskleros eller plack i blodkärlen.

Men A-vitamin är även viktig för många andra funktioner i kroppen, bland annat för ögonen, det minskar risken för grå starr. Slemhinnorna i kroppen har svårt att fungera optimalt vid A-vitaminbrist, och vitaminet kan indirekt minska risken för allergier. Det är mycket viktigt för kroppens immunförsvar, minskar risken för cancer och att godartade tumörer omvandlas till elakartade. Det minskar även risken för spridning av cancer. Tändernas emalj och skelettet behöver A-vitamin, det är mycket viktigt för sköldkörtelns och leverns funktion, samt mycket mer.

Dela gärna till någon du tror kan ha nytta av infon.