Visste du att din lever har en stor betydelse för om du går ner i vikt eller inte?
De flesta tror att sköldkörteln är det viktigaste organet för förbränningen, men så är det inte. Levern är viktigare för fettförbränningen eftersom den direkt omvandlar, lagrar och bryter ner fett, samt reglerar hela kroppens fettmetabolism. Sköldkörteln påverkar fettförbränningen indirekt, genom att styra hur snabbt kroppen förbränner energi, men det är levern som bränner fettet.
- levern bryter ner fett genom att producera galla. Om inte din gallproduktion fungerar som den ska, får du dels problem med att smälta och bränna fett, men också att ta upp näringsämnen effektivt, som indirekt påverkar förbränningen, och sköldkörteln.
- alla vet vi ju att den avgiftar kroppen. En lever som är överbelastad av olika toxiner, alkohol, men även av mat som innehåller mycket tillsatser, transfetter och dylikt, får svårt att producera tillräckligt med galla. Då kommer inte fettförbränningen att prioriteras.
- den stabiliserar blodsockret – levern lagrar och frisätter glukos vid behov. En trött eller belastad lever leder ofta till blodsockersvägningar, som kan öka sötsuget och göra det svårare att hålla en stabil vikt.
- den reglerar hormoner – levern påverkar hormoner som insulin och kortisol. Om dessa hormoner är i obalans kan det leda till fettinlagring, speciellt runt buken.
Hur gör vi då för att stötta levern?
Du stöttar levern genom att stimulera gallproduktionen. Livsmedel som stimulerar gallproduktionen är:
- Bitterämnen såsom ruccola, endiv, maskros (blad och rot) och grönkål.
- Citron och lime hjälper till att lösa upp gallstenar. Äpplen är rika på pektin som hjälper till att binda toxiner i tarmen och minska leverns belastning. Det ligger mycket i det gamla talesättet ”ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen”.
- Hälsosamma fetter såsom olivolja, kokosolja, avokado och nötter/frön – särskilt valnötter och linfrön.
- Svavelrika livsmedel hjälper levern att producera galla och stöttar avgiftningen. Speciellt svavelrika är kålfamiljen, brysselkål, broccoli och blomkål, men även vitlök och lök.
- Örter och kryddor som fungerar som naturliga galldrivare, gurkmeja, ingefära, pepparrot, kronärtskocka och Mariatistel.
- Jag vill gärna lyfta kronärtskocka som en leverstärkande supergrönsak, som både stimulerar gallan, skyddar leverceller mot oxidativ stress och skador (silymarin och cynarin). Men den är även rik på inulin, en typ av fibrer, som är näring för de goda tarmbakterierna. Den ökar även tarmens rörelser, vilket kan hjälpa vid förstoppning, sänker kolesterolet och påverkar ditt blodsocker gynnsamt. Du kan äta kronärtskocka i kosten, men du behöver inta den i mer koncentrerad form för bästa effekt. Genom tillskott, eller genom pulver i t.ex. en smoothie.
- Betain är ett annat mycket viktigt ämne för levern, både för att motverka inflammation, stötta avgiftningen och bryta ner/bränna fett. Betain skyddar inte bara levern, utan också hjärtat. Du kan få betain naturligt genom kosten, eller genom ett tillskott.
- En av de bästa källorna till betain är rödbetor, men även spenat, quinoa, råg- och vetegräs, ägg, räkor och musslor. Rödbetor och spenat innehåller också mycket oxalsyra, därför bör man inte äta dem dagligen, men kanske 2 – 3 ggr per vecka. Vissa personer har en genetik som gör att de har extra stort behov av betain, då kan det vara motiverat med ett tillskott.
Vad är det då som skadar din lever mest genom kosten?
De flesta tror att det är alkohol, men så är det inte. Visst är alkohol i stora mängder skadligt för levern, men det skadligaste är socker och fett, framför allt i hög kombination av bägge.
- Det farligaste sockret är fruktossirap, även benämnt isoglukos eller majssirap här i Sverige. Till skillnad mot glukos, som kan förbrännas direkt av kroppens celler till energi, måste fruktos först omvandlas i levern.
- När du intar stora mängder av fruktossirap, får levern hög belastning och omvandlar överskottet till fett. När stora mängder omvandlas till fett ökar risken för fettlever, som i sin tur leder till insulinresistens, och hämmar förbränningen. Detta visar sig oftast som fett runt buken.
- Hormonet leptin ska signalera till hjärnan att du är mätt, men fruktos påverkar inte hormonet lika effektivt som glukos, vilket kan leda till överätning.
- Det betyder inte att all fruktos är dålig – frukt innehåller naturlig fruktos, men även fibrer och näringsämnen som balanserar effekten. Problemet uppstår främst vid högt intag av fruktossirap i processade livsmedel och drycker.
- Sötade drycker som läsk, saft och sportdrycker är vanliga källor till tillsatt fruktos. Bearbetade snacks som kakor, godis och vissa frukostflingor innehåller ofta stora mängder. Men även färdiglagade pizzor och annan färdigmat innehåller inte sällan en hel del fruktos. Dipper och dressing är en annan källa. Kolla varudeklarationen.
Dela gärna till någon som du tror kan ha nytta av infon.
Lämna en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.