Aktuella nyheter
Aktuella nyheter
Sjuk av långtidscovid – det finns hjälp!
Forskningsstudier från både USA och Singapore visar att kroppens halter av mikronäringsämnen som helhet, påverkar om en person insjuknar i covid-19, och hur allvarliga symtomen blir.
Att ha en bra balans med vitamin D och zink utmärkte sig speciellt och minskade risken att få covi-19 med 63 procent. De personer som tagit tillräckliga doser av vitamin […]
Trött- och orkeslöshet, kan bero på låg mitokondriefunktion
Det kan finnas flera anledningar till trött/orkeslöshet. Ofta är det en kombination av flera faktorer tillsammans. Det är våra mitokondrier (energifabriker) inne i cellerna som omvandlar näringen från maten vi äter till energi. Mitokondrierna påverkar direkt kroppens ämnesomsättning och energi. När mitokondrierna är friska och fungerar optimalt så känner vi oss friska och starka. […]
Ytterligare skäl till att undvika färdigmat
En brittisk forskargrupp har hittat ytterligare en orsak till varför skräp- och färdigmat kan vara skadlig för hälsan. Man har hittat något som benämns PAMPs och står för ”patogen associerade molekylära mönster” – det innebär skadliga bakteriemolekyler som finns i processad mat. Dessa ämnen förekommer däremot inte i färska livsmedel, varken kött eller grönsaker.
PAMPs finns i […]
Morötter inte lika nyttiga utan rätt enzym
Cirka 50 procent av befolkningen har svårt att omvandla betakaroten i frukt och grönt till vitamin A. Följden kan bli brist på A-vitamin och högre nivåer av LDL- kolesterol i blodet. Lösningen är att få i sig färdig omvandlat A-vitamin från animaliska livsmedel. Det finns främst i inälvsmat.
Morötter är en bra källa till betakaroten. Men […]
Selenbrist innebär högre risk för att överdosera värktabletter
Brist på selen ökar risken för att överdosera Paracetamol. Det visar en studie från universitetet i Bath i England, som genomförts i samarbete med ett universitet i Kina. Risker finns även för doser som anses säkra enligt förpackningarna. Detta gäller vid kortvarig användning. Redan en veckas intag av maxdosen kan orsaka kraftigt försämrade levervärden.
Paracetamol […]
Omega-3 lika effektivt som läkemedel för vissa barn
Forsknings studier visar att omega 3 förbättrar uppmärksamheten bland barn med ADHD, men bara hos de som har låga halter av omega 3 i blodet.
Forskningsstudien gjordes på 92 barn med ADHD i åldern 6-18 år. De fick ta höga doser av omega 3 fettsyran EPA (1,2 gram) eller placebo (sojaolja) i tolv veckor. Studien […]
Sjuk av långtidscovid – det finns hjälp!
Forskningsstudier från både USA och Singapore visar att kroppens halter av mikronäringsämnen som helhet, påverkar om en person insjuknar i covid-19, och hur allvarliga symtomen blir.
Att ha en bra balans med vitamin D och zink utmärkte sig speciellt och minskade risken att få covi-19 med 63 procent. De personer som tagit tillräckliga doser av vitamin […]
Trött- och orkeslöshet, kan bero på låg mitokondriefunktion
Det kan finnas flera anledningar till trött/orkeslöshet. Ofta är det en kombination av flera faktorer tillsammans. Det är våra mitokondrier (energifabriker) inne i cellerna som omvandlar näringen från maten vi äter till energi. Mitokondrierna påverkar direkt kroppens ämnesomsättning och energi. När mitokondrierna är friska och fungerar optimalt så känner vi oss friska och starka. […]
Ytterligare skäl till att undvika färdigmat
En brittisk forskargrupp har hittat ytterligare en orsak till varför skräp- och färdigmat kan vara skadlig för hälsan. Man har hittat något som benämns PAMPs och står för ”patogen associerade molekylära mönster” – det innebär skadliga bakteriemolekyler som finns i processad mat. Dessa ämnen förekommer däremot inte i färska livsmedel, varken kött eller grönsaker.
PAMPs finns i […]
Morötter inte lika nyttiga utan rätt enzym
Cirka 50 procent av befolkningen har svårt att omvandla betakaroten i frukt och grönt till vitamin A. Följden kan bli brist på A-vitamin och högre nivåer av LDL- kolesterol i blodet. Lösningen är att få i sig färdig omvandlat A-vitamin från animaliska livsmedel. Det finns främst i inälvsmat.
Morötter är en bra källa till betakaroten. Men […]
Selenbrist innebär högre risk för att överdosera värktabletter
Brist på selen ökar risken för att överdosera Paracetamol. Det visar en studie från universitetet i Bath i England, som genomförts i samarbete med ett universitet i Kina. Risker finns även för doser som anses säkra enligt förpackningarna. Detta gäller vid kortvarig användning. Redan en veckas intag av maxdosen kan orsaka kraftigt försämrade levervärden.
Paracetamol […]
Omega-3 lika effektivt som läkemedel för vissa barn
Forsknings studier visar att omega 3 förbättrar uppmärksamheten bland barn med ADHD, men bara hos de som har låga halter av omega 3 i blodet.
Forskningsstudien gjordes på 92 barn med ADHD i åldern 6-18 år. De fick ta höga doser av omega 3 fettsyran EPA (1,2 gram) eller placebo (sojaolja) i tolv veckor. Studien […]